Marriage Guide online

Light svatební menu pro mlsné jazýčky

Text: Pavla Dočkalová

Léto je už v plném proudu a s ním i méně formální a nekonvenční variace obřadů. Stále více párů si v teplých dnech říká své „ANO“ na loukách, u rybníků nebo v romantických parkových altánech. Přírodní scenerii musí být přizpůsoben nejen svatební harmonogram, inventář, ale především catering.

Light svatební menu pro mlsné jazýčkyZobrazit galerii (4)
Foto: Photo credit: Cade Martin + Design Army for Washingtonian Bride & Groom

Sestavit vhodné menu bude vyžadovat značný punc originality a zkušeností. Žádný kuchař na světě si netroufne v exteriérech připravit jídelníček z těžkých tučných jídel, krémových sladkostí a majonézových specialit. Pokrmy podléhající rychlé zkáze nemají v létě na růžích ustláno a stejně jsou na tom potraviny s rizikem salmonely. Jak tedy dokonale poškádlit chuťové buňky, dostát svatební noblese a nezruinovat přitom rodinný rozpočet?

Vsaďte na gril

Odrazovým můstkem je oběd. Je zcela lhostejné, zda-li půjde o oběd brzký nebo pozdní, základem light verze bude gril. Grilované kuřecí, vepřové, hovězí steaky půjdou v kombinaci se zeleninovými saláty doslova na dračku. Velmi oblíbenou součástí letní svatební kuchyně jsou i grilované burgry, jejichž stěžejní surovinou je mleté maso. V neposlední řadě nesmí na grilu chybět cukety, papriky ani patizony. Stále více vyhledávané jsou pro svou snadnou úpravu i lahodnou chuť původem přímořské čevapi. Zapomeňte na tácky a plastové příbory. Veškeré grilované produkty budou dle etikety podávány na bílém talíři s nerez příbory. Jako přílohy poslouží zelné, hlávkové, ředkvičkové i těstovinové saláty, míchané se zálivkou i pomocí speciálních marinád. K dokonalému zakousnutí a proložení chuti ladí křupavé krekry, pizza chléb, či tousty pokapané olivovým olejem.

Nenahraditelný bufet

Light svatební menu pro mlsné jazýčky
Foto: pinterest/chicwedd.com

Druhé, třetí a všechna ostatní jídla po zbytek dne i noci vyřeší takzvaný švédský stůl. Rautu budou dominovat odlehčené pokrmy, které jsou lehce stravitelné a přitom velmi chutné. Důležitým aspektem složení má být i vizuální barevnost a harmonie vůní. Light letní raut, to musí být jednoznačný kulinářský koncert, symfonie, která nezná hranice a nekompromisně lahodí všem lidským smyslům. Svatební koncept se neobejde bez teplé i studené kuchyně, jež splní veškeré nároky na zajištění stravy a na servírovací stoly bude průběžně doplňována.

Když chuť vítězí...

Gurmáni, mlsouni a fajnšmekři mají společného jmenovatele. Tím je „bon apetit“. Bez řízků na všechny známé způsoby, nadívaných pstruhů, kuřecích paliček v marinádách, gulášků a nejrůznějších roládek to asi úplně nepůjde. Přesto nemusí být nutně a stereotypně v hlavní roli. Lze vsadit na neotřelý způsob, jak strhnout chuťové vášně na svou stranu. Léto přeje bylinkám, aromatickému koření, orientálním příchutím, ovocným esencím a mořským plodům. Váš svatební raut může být jakýkoliv, jen ne nudný.

Jídelníček na míru

Rádi byste sáhli po zaručeném receptu, v jakém složení letní verzi rautu pojmout a nevíte si rady? Máme pro vás připravený detailní menu lístek, který se skládá ze sedmi částí a vašim kuchařům mnohé napoví:

Řecký mini raut

  • Canapes se sýrem feta a olivami
  • Naložený camembert se sušenými rajčátky, tzatziki
  • Špíz Souvlaki (špíz z jehněčího nebo vepřového masa)
  • Moussaka („koláč“ z mletého masa a zeleniny)
  • Yemista (plněná paprika mletým masem s rýží)

Bavorský mini raut

Light svatební menu pro mlsné jazýčky
Foto: pinterest/tiedbowblog.wordpress.com
  • Bílé bavorské klobásky
  • Pečená vepřová kolena s křenem
  • Preclíky sypané solí a sezamem
  • Spargel - chřest s plísňovým sýrem
  • Huspenina (aspiková pochoutka s masem a zeleninou)

Vegetariánský mini raut

  • Zapečený lilek plněný tvarohem s bylinkovým pestem
  • Kozí sýr s ořechovou krustou
  • Rajčátka plněná bazalkovým krémem
  • Ravioly s cuketou a mascarpone
  • Salát z quinoy

Český mini raut

  • Krůtí nudličky s chilli omáčkou
  • Pečená žebírka s medovou kůrčičkou
  • Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou
  • Hovězí mini ptáček se sladkokyselým soté
  • Paprikové roštěnky

Rybí mini raut

  • Grilovaný kapr na česneku
  • Losos na kaparech s citronem
  • Pstruh se zelenými fazolkami
  • Tuňákové placky
  • Smažený žraločí steak

Italský mini raut

  • Quattro formagi pizza
  • Rizoto s mořskými plody
  • Pancetta s bazalkovým pestem
  • Telecí carpaccio s parmazánem
  • Panini

Kosmopolitní mini raut

Light svatební menu pro mlsné jazýčky
Foto: pinterest/tiedbowblog.wordpress.com
  • Králíčí medailonky se slaninou a dijonskou omáčkou
  • Sushi
  • Marinovaná krkovice na černém pivu
  • Tatarský biftek s topinkami
  • Krevety s česnekovým dipem

Cena za osobu v uvedeném složení pokrmů začíná od 500 Kč a je kalkulována dle rozsahu a počtu porcí. Nejmenší počet osob, pro které se light raut vyplatí organizovat, je 20+ hostů. Přejeme vám šťastnou ruku při výběru dodavatele služby a dobrou chuť!

 
 

Přečtěte si více