Light svatební menu pro mlsné jazýčky
Léto je už v plném proudu a s ním i méně formální a nekonvenční variace obřadů. Stále více párů si v teplých dnech říká své „ANO“ na loukách, u rybníků nebo v romantických parkových altánech. Přírodní scenerii musí být přizpůsoben nejen svatební harmonogram, inventář, ale především catering.
Sestavit vhodné menu bude vyžadovat značný punc originality a zkušeností. Žádný kuchař na světě si netroufne v exteriérech připravit jídelníček z těžkých tučných jídel, krémových sladkostí a majonézových specialit. Pokrmy podléhající rychlé zkáze nemají v létě na růžích ustláno a stejně jsou na tom potraviny s rizikem salmonely. Jak tedy dokonale poškádlit chuťové buňky, dostát svatební noblese a nezruinovat přitom rodinný rozpočet?
Vsaďte na gril
Odrazovým můstkem je oběd. Je zcela lhostejné, zda-li půjde o oběd brzký nebo pozdní, základem light verze bude gril. Grilované kuřecí, vepřové, hovězí steaky půjdou v kombinaci se zeleninovými saláty doslova na dračku. Velmi oblíbenou součástí letní svatební kuchyně jsou i grilované burgry, jejichž stěžejní surovinou je mleté maso. V neposlední řadě nesmí na grilu chybět cukety, papriky ani patizony. Stále více vyhledávané jsou pro svou snadnou úpravu i lahodnou chuť původem přímořské čevapi. Zapomeňte na tácky a plastové příbory. Veškeré grilované produkty budou dle etikety podávány na bílém talíři s nerez příbory. Jako přílohy poslouží zelné, hlávkové, ředkvičkové i těstovinové saláty, míchané se zálivkou i pomocí speciálních marinád. K dokonalému zakousnutí a proložení chuti ladí křupavé krekry, pizza chléb, či tousty pokapané olivovým olejem.
Nenahraditelný bufet
Druhé, třetí a všechna ostatní jídla po zbytek dne i noci vyřeší takzvaný švédský stůl. Rautu budou dominovat odlehčené pokrmy, které jsou lehce stravitelné a přitom velmi chutné. Důležitým aspektem složení má být i vizuální barevnost a harmonie vůní. Light letní raut, to musí být jednoznačný kulinářský koncert, symfonie, která nezná hranice a nekompromisně lahodí všem lidským smyslům. Svatební koncept se neobejde bez teplé i studené kuchyně, jež splní veškeré nároky na zajištění stravy a na servírovací stoly bude průběžně doplňována.
Když chuť vítězí...
Gurmáni, mlsouni a fajnšmekři mají společného jmenovatele. Tím je „bon apetit“. Bez řízků na všechny známé způsoby, nadívaných pstruhů, kuřecích paliček v marinádách, gulášků a nejrůznějších roládek to asi úplně nepůjde. Přesto nemusí být nutně a stereotypně v hlavní roli. Lze vsadit na neotřelý způsob, jak strhnout chuťové vášně na svou stranu. Léto přeje bylinkám, aromatickému koření, orientálním příchutím, ovocným esencím a mořským plodům. Váš svatební raut může být jakýkoliv, jen ne nudný.
Jídelníček na míru
Rádi byste sáhli po zaručeném receptu, v jakém složení letní verzi rautu pojmout a nevíte si rady? Máme pro vás připravený detailní menu lístek, který se skládá ze sedmi částí a vašim kuchařům mnohé napoví:
Řecký mini raut
- Canapes se sýrem feta a olivami
- Naložený camembert se sušenými rajčátky, tzatziki
- Špíz Souvlaki (špíz z jehněčího nebo vepřového masa)
- Moussaka („koláč“ z mletého masa a zeleniny)
- Yemista (plněná paprika mletým masem s rýží)
Bavorský mini raut
- Bílé bavorské klobásky
- Pečená vepřová kolena s křenem
- Preclíky sypané solí a sezamem
- Spargel - chřest s plísňovým sýrem
- Huspenina (aspiková pochoutka s masem a zeleninou)
Vegetariánský mini raut
- Zapečený lilek plněný tvarohem s bylinkovým pestem
- Kozí sýr s ořechovou krustou
- Rajčátka plněná bazalkovým krémem
- Ravioly s cuketou a mascarpone
- Salát z quinoy
Český mini raut
- Krůtí nudličky s chilli omáčkou
- Pečená žebírka s medovou kůrčičkou
- Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou
- Hovězí mini ptáček se sladkokyselým soté
- Paprikové roštěnky
Rybí mini raut
- Grilovaný kapr na česneku
- Losos na kaparech s citronem
- Pstruh se zelenými fazolkami
- Tuňákové placky
- Smažený žraločí steak
Italský mini raut
- Quattro formagi pizza
- Rizoto s mořskými plody
- Pancetta s bazalkovým pestem
- Telecí carpaccio s parmazánem
- Panini
Kosmopolitní mini raut
- Králíčí medailonky se slaninou a dijonskou omáčkou
- Sushi
- Marinovaná krkovice na černém pivu
- Tatarský biftek s topinkami
- Krevety s česnekovým dipem
Cena za osobu v uvedeném složení pokrmů začíná od 500 Kč a je kalkulována dle rozsahu a počtu porcí. Nejmenší počet osob, pro které se light raut vyplatí organizovat, je 20+ hostů. Přejeme vám šťastnou ruku při výběru dodavatele služby a dobrou chuť!