Marriage Guide online

Jaké jsou svatební trendy pro rok 2019?

Text: Lenka Zelnitiusová

Přáním každé nevěsty je prožít svůj svatební den na jedničku. Pokud stále váháte, jak vaši veselku pojmete, přicházíme se současnými trendy, které jsou v rámci svateb hitem. Nachytejte inspiraci a vyberte si z ní to, co vás nadchne. Každá svatba je tvořena maličkostmi. Poskládejte si z nich váš svatební den.

Jaké jsou svatební trendy pro rok 2019?Zobrazit galerii (5)
Foto: Unsplash.com

Oslava lásky je vzpomínkou na celý život. Proto si žádá naši pozornost a neobejde se bez náročných příprav. Každá sezóna s sebou přináší nespočet horkých novinek. Ať už se rozhodnete pro něco moderního, nebo se spolehnete na váš vkus, tak jako tak to bude v naprostém pořádku. Svatba je totiž pouze a jenom o vás dvou.

Ještě než řeknete drahému své ano

Barevné drahokamy jsou hitem!
Barevné drahokamy jsou hitem! | Foto: bbbgem.com

Na poli zásnubních prstenů hrají prim jak barevné drahokamy (safír, smaragd, tanzanit) nebo žluté, růžové, modré či hnědé diamanty, tak rovněž ty ve třpytících se hloučcích. Těmto prstenům se přezdivá tzv. cluster a velmi oblíbené byly ve viktoriánské Anglii. Pokud milujete extravaganci, neváhejte tuto novinku milému nenápadně odprezentovat. Ať ví!

Mnoho mladých párů neváhá své zásnuby oslavit cestou do zahraničí. Vedou romantické destinace jako starověký Řím, Benátky, Barcelona, portugalské Porto, elegantní Francie s hlavním městem Paříž, nebo vinařská a levandulová oblast Provence. Čím dal častěji se zásnuby pojí také s návštěvou exotických krajin. Slunce se klaní za obzor, ohnivý kotouč zapadá do hladiny oceánu a váš milý náhle poklekne do vyhřátého písku s tou nejkrásnější otázkou, na kterou čekáte celý život.

Kam se nejčastěji jezdí? Vedou Maledivy, Seychely, Karibik, ale také Bali nebo Srí Lanka. Zásnubní cesty jsou stále častějším trendem a dávají smysl také v rámci financí. Po svatbě jich už tolik na účtu nezbývá.

Pozvěte svatebčany osobitě a s nápadem

Kreativitě se meze nekladou
Kreativitě se meze nekladou | Foto: whimsicalwonderlandweddings.com

Už dávno nefrčí pozvánky, kterým vévodí zlaté písmo a nadbytek kudrlinek. Hlavní roli hraje kreativita spolu s originalitou. Máte-li v plánu venkovskou či rustikální svatbu, myslete na recyklovaný karton, slaměnou mašli a snítku levandule jako vonnou rekvizitu. Jiný svatební oznámení pojme ve stylu hravého a ilustrovaného komiksu.

Nevěsty zbožňují osobité pozvánky, kde se grafici a ilustrátoři kreativní vyřádí. Chtějte mít takové pozvánky, které zcela vystihují vás jako pár. Ve shodném stylu by se měly nést také jmenovky, program, menu a další svatební tiskoviny. Myslete rovnou i na svatební noviny.

„Svatbu plánujeme na poslední srpnový víkend a svatební oznámení nám navrhla naše desetiletá dcera, která mimořádně hezky kreslí. Návrh jsme po té poslali do tiskárny. Výsledek nadchnul nejenom nás, ale všechny pozvané. Navíc máme jistotu, že stejnou pozvánku jako máme my, nebude mít nikdo další,“ svěřuje se Darina (33).

Dějiště svatby

Industriální prostředí umí okouzlit
Industriální prostředí umí okouzlit | Foto: zola.com/Sarah Moser Photography

Zatímco veselky pod širým nebem jsou u nás stále v kurzu a jen tak tento trend neutichne, jinde je tomu jinak. Mnoho nevěst v zahraničí si zamilovalo svatbu v interiéru, který je vyzdoben na vlně přírody. Nechybí záplava čerstvě řezaných květin, ale i těch v květináčích. Nemluvě o bohatě vyzdobeném svatebním oblouku, po kterém se pnou třeba divoké růže.

Páry zbožňují dřevem vonící venkovské stodoly, ale také místa s příběhem. Mezi ty patří například staré industriální továrny, které jsou upraveny pro společenské akce a oslavy.

Pokud si pořád nemůžete vybrat a rádi byste obojí, prokombinujte exteriér s navazujícími vnitřními prostory, ať máte jistotu, že vám oslavu ani déšť nezkazí. Počasí umí být vrtkavé a i vám může zapršet štěstí. Skvělou vychytávkou i nadále zůstávají tzv. párty stany.

Zaměřeno na květiny

Drobná svatební kytice není ostuda, ale novodobý trend
Drobná svatební kytice není ostuda, ale novodobý trend | Foto: Pixabay.com

Dávno už odzvonilo bohatým a velkolepým svatebním kyticím, které stojí majlant. Úplně postačí mini kytice z lučních, nebo sezónních kvítků. A i když se vám to možná zdá neuvěřitelné, tak ve světě se nevěsty často vdávají pouze s jedním druhem květiny se záplavou zelenolisté flóry. Odpadá složité aranžmá a kytici si můžete uvázat bez větších komplikací úplně sama. Zatímco růže a kaly dnes už nikoho nepřekvapí, slunečnice, kopretiny, nebo hortenzie to zvládnou s elegancí a minimalismem sobě vlastním.

Ach, ty svatební šaty

Když se mrkneme na svatební kolekce známých světových návrhářů, tak zjistíme, že si opět pro nás připravili nevšední a neokoukané varianty. Jedno ale mají společné, na pohled vás uhranou.

Barvou svatebních šatů pro rok 2019 se nečekaně stala jemně pistáciová. Avšak ta s nenápadným odstínem zelené. Zmínit musíme také kovové doplňky, se kterými ve své svatební kolekci přišla značka Mira Zwillinger, kterou řídí maminka s dcerou, původem z Tel Avivu.

Mašle patří nejen do vlasů, ale podle nových trendů i na oblast pasu v rámci svatebních šatů. A nikdo neříká, že musí být jen v bílé barvě. Třeba Vera Wang vsadila na tu z černého šifonu. Což by čekal jen málokdo.

Pompézní veselka prince Harryho s Meghan Markle se rovněž postarala o to, aby udávala módní diktát. Naprosto jednoduchá saténová róba značky Givenchy, kterou oblékla Meghan, obletěla svět a rázem se z ní stal hit. Pokud se vidíte v něčem podobném, neváhejte. V jednoduchém minimalismu je krása!

Zatímco vlečka byla v předchozích sezónách spíše upozaděna, dnes je zase ve vedení. A rozhodně není potřeba troškařit. Čím delší, tím lepší. Tato přímá úměra je pro soudobý módní styl všeříkající.

 
 

Přečtěte si více