Marriage Guide online

Svatební raut namísto servírovaného menu

Text: Lenka Zelnitiusová

Dobré jídlo k veselce odjakživa patří, vstup do manželství se přece musí náležitě oslavit. Jakmile vyřešíte datum i místo konání svatby, hned na vás čeká další dilema. Servírovat svíčkovou a večer vepřovou panenku nebo zvolit tolik populární raut? Každá alternativa má své pro i proti a není zrovna snadné se rozhodnout. Jaké jsou výhody svatebního rautu, kolik stojí a lze ho vůbec realizovat svépomocí?

Svatební raut namísto servírovaného menuZobrazit galerii (5)
Foto: Pixabay.com

Dejte na intuici a představy, přece jen je to vaše svatební hostina. Jedině tak budete s výsledkem stolování opravdu spokojená. Pokud máte dilema, neváhejte gastronomické aspekty svatby prokonzultovat se svatební koordinátorkou. Ta vám nejenom adekvátně poradí, ale především získáte prověřené kontakty na znalé dodavatele.

Plusy

Svatební raut namísto servírovaného menu

Raut oproti servírovanému menu vyjde pochopitelně mnohem levněji. Každý si vybere podle toho, co mu chutná a v požadovaném množství, což u předem definovaných porcí není možné. Pestrost pokrmů navíc lahodí zrakům i chuťovým pohárkům. Tento způsob stravování je také vhodný pro svatebčany s různými alergiemi nebo dietáře. Oproti servírovánému menu odpadají časové prodlevy a pokrmy jsou vždy teplé. Což u velkého počtu hostů není pravidlem, poslední přinesené porce bývají spíše vlažné.

Zatímco budou svatebčané plnit talíře a vybírat, na čem si pochutnají, stihnou si popovídat s lidmi z druhé strany svatební tabule. Konzumaci prokládají diskuzí i korzováním pro další občerstvení, tudíž připravený raut nezmizí rychlostí blesku. Pocit sytosti na sebe nenechá dlouho čekat, což vám pochopitelně nahrává do karet.

Mínusy

Oblíbená jídla či ty speciální zmizí rychleji než ty běžnější, s tím se musí počítat. Snažte se však o různorodost oproti velkému množství. Každý si totiž „zobne“ od každého něco. Máte obavy, že se raut bude táhnout déle, což může některé hosty nudit? Aby zábava neustrnula na mrtvém bodě, můžete svatebčanům promítat fotografie z dětství, případně jim svěřit váš příběh tak, jak se skutečně stal. Tak trochu musíte počítat s tím, že starší generace z řad babiček, dědečků a tetiček nebude rautem nijak zvlášť nadšena. Může se dostavit zklamání. Pro jeho zmírnění lze do rautu zakomponovat zanášení polévky do terin. Lidé se díky tomu hned nerozprchnou od svatební tabule a vy si jako nevěsta s ženichem užijete vzájemné krmení lžící.

Jaké pokrmy patří na svatební raut: Z čeho můžete vybírat?

Svatební raut namísto servírovaného menu
Foto: Pixabay.com

Vesměs se skládá z hlavních pokrmů, mezi které patří nadívané rybí, krůtí a kuřecí rolády. Losos na bylinkovém másle plněný špenátem, kachní prsa na medu, rizoto z cizrny, svíčková, vepřová panenka s nivovým přelivem, anglický roastbeef s naklíčenými fazolovými výhonky, krutí pečínka s nádivkou, koktejlové řízečky z masa tří barev, výběr z italských či francouzských sýrů a uzenin Samozřejmostí jsou také přílohy jako hranolky, kuskus, dýňové pyré či bramborový salát. Pestrost v rámci hlavních chodů se odvíjí dle celkové velikosti rautu.

Mezi další jídla patří smažené kuřecí paličky, případně nugety s různými omáčkami, pečená kuřecí křídla, carpaccio z červené řepy, ale i to hovězí, grilovaný lilek či cuketa s kozím sýrem, mozzarella s cherry rajčátky, meloun galia v kabátku z prosciutta, hovězí tatarák s topinkami.Výběr sýrů doprovází nejenom vlašské ořechy spolu s hroznovým vínem, ale také brusinky, světlé i celozrnné banketní pečivo. Svatební raut si žádá zeleninu a ovoce, pochopitelně rovněž saláty z nich.

Svatební raut doplňují různé jednohubky na způsob italské bruschetty, norský uzený losos na opečeném toastu s bylinkovým máslem, mini olivová focaccia, špízy caprese nebo zapečené žampionové kloboučky s gorgonzolou. Případně obložené chlebíčky.

Speciality, které zachutnají a zvýší úroveň

Svatební raut namísto servírovaného menu
Foto: Pixabay.com

Výše uvedená jídla představují dá se říci stálice. Je-li vaším záměrem svatebčany překvapit, rozhodně se vám to podaří cizokrajnými specialitami inspirované mexickou či asijskou kuchyní. Plněné tortilly, tacos, quesadillas, burritos nebo nachos hosté ze zvědavosti ochutnají. Pokud vy sami patříte mezi milovníky středomořské kuchyně, grilované krevety nebo smažené kalamáry ozvláštní zajetý stereotyp rautu. Oblíbený je také tzv. sushi koutek, kde rýžové závitky v mořské řase ukrývají tuňáka, lososa, krevetu, avokádo nebo nakládanou žlutou ředkev. Jako doplněk následuje křen wasabi, sójová omáčka, nakládaný zázvor, japonské víno, případně zelený čaj.

Na kolik svatební raut vyjde? Vyplatí se domácí příprava?

Svatební raut namísto servírovaného menu
Foto: Pixabay.com

Ceny jsou velmi individuální, záleží pro jakou restauraci či cateringovou společnost se rozhodnete. Počítejte s rozpočtem 500 - 900 Kč na osobu. Pochopitelně bez alkoholických a nealkoholických nápojů. Rozpočet dále navýší doprava a také obsluha. Vesměs nebývají zahrnuty v ceně. V rámci velké svatby se opravdu nevyplatí, abyste si raut připravovala svépomocí. Jen těžko odhadnete, kolik jídla připravit a navíc budete mít plné ruce práce jak s uchováváním jednotlivých pokrmů, tak s doplňováním.

Raut pro malé svatby nejčastěji s venkovním grilováním zvládnete mnohem snáz. Grilované maso doplníte o všelijaké zeleninové a těstovinové saláty, dresinky, dipy, sýry, zeleninu, ovoce, chlebíčky, jednohubky nebo obložené mísy. Zákusky a dezerty lze podávat klasicky na svatební tabuli nebo formou sladkých barů.

 
 

Přečtěte si více