Marriage Guide online

Velké vs. malé svatby – 2.díl (malé svatby)

Text: Lucie Holásková

V předchozím článku jsme si uvedli zásadní body pro to, jak se připravit na velkou svatbu. I malé svatby mají své kroky, podle kterých je potřeba postupovat. Pojďme se na ně tedy podívat. Na konci tohoto článku se pak můžete těšit na menší přehled výhod a nevýhod u velkých a malých svateb. Třeba vám to pomůže v rozhodování se o tom, jaká bude právě vaše svatba.

Velké vs. malé svatby – 2.díl (malé svatby)

Základní body

Také u malé svatby je potřeba určit si rozpočet a počet hostů. Tyto dva body spolu úzce souvisí. U rozpočtu není třeba dělat takové ,,záložní plány“, jako když jde o velkou svatbu. Avšak alespoň jeho dvě varianty jsou vhodné. Pomůže vám to určit, zda se vlezete do vašeho ,,ideálu“, popřípadě rozpoznat o kolik jste ochotni ho maximálně navýšit. Počet hostů pak, jak už víme, určí jaké místo pro svatební hostinu je pro vás vhodné. Pokud chcete menší svatbu, snadněji seženete místo pro konání hostiny. Můžete si pronajmout salonek v hotelu, či v restauraci, zařídit si vlastní zahradu k oslavě, nebo si nějakou pronajat.

Výzdoba a občerstvení

Tyto dva body jsou u menší svatby kamenem úrazu. Člověk by si myslel, že to tak bude u velké svatby, ale opak je pravdou. U malé svatby na těchto dvou bodech můžete z velké části ušetřit a proto nad tím popřemýšlejte. Jste šikovní, nebo máte šikovné známé? Klidně se pusťte do výzdoby bez nějaké agentury. Vyrobit dekorace není až tak těžké a na menší prostory ani časově náročné. Mnohé postupy, rady, triky a inspirace naleznete třeba na našem webu.

Co se týče hostiny, tam je to tak ,,napůl“. Tedy hlavní chod (obvykle svíčková) je asi lepší mít připravený od nějaké cateringové společnosti, či přímo v restauraci, kde se hostina koná. Avšak studené bary, švédské stoly, cukroví a zákusky, to také zvládnete doma, za pomocí maminek a babiček. Jen si předem zjistěte, zda vám to na pronajatém místě dovolí, pokud nemáte soukromý pozemek k hostině. V mnoha restauracích to neradi vidí a nebo se s nimi můžete domluvit alespoň na určitých věcech – například domácí pálenka, či víno, domácí svatební koláčky a zákusky a na oplátku si u nich zaplatíte pronájem, hlavní chod hostiny a švédské stoly, spolu s nápoji.

Výhody a nevýhody velkých a malých svateb

Velké svatby – VÝHODY:

  • svůj šťastný den sdílíte s více lidmi
  • nestaráte se až tak moc o chod a přípravy (od toho máte zaplacenou svatební agenturu)
  • čeká na vás spoustu svatebních darů

Velké svatby – NEVÝHODY:

  • stojí vás více peněz
  • musíte dávat pozor na to, aby pozvánka dorazila opravdu každému a kontrolovat, kdo vám potvrdí účast na hostině
  • je to více starostí, pokud si nenajmete profesionální agenturu
  • musíte včas myslet na rezervaci místa konání svatby
  • nevystačí vám čas na to, aby jste si s každým z hostů popovídali
  • musíte počítat s různými alergiemi, dietami apod. v jídelníčku

Malé svatby – VÝHODY:

  • jsou osobní a každému z hostů se můžete věnovat
  • vyjdou vás často levněji
  • nemusíte si až tak lámat hlavu s místem konání svatby (pro pár lidí se místo rezervuje lépe)
  • můžete s hosty hrát svatební hry a lehce tak aktivně zapojíte každého z nich
  • máte menší starost s pozvánkami a navíc z dvaceti lidí se jich nejspíš dvacet dostaví (u velké svatby o 70 lidech hledíte na to, kdo potvrdí účast, aby jste podle toho zařídili další věci)

Malé svatby – NEVÝHODY:

  • nemůžete pozvat každého, kdo vás s partnerem zná a s kým by jste chtěli tento den sdílet (často jde jen o rodinu a pár nejbližších přátel)
  • máte mnohdy spoustu práce (malé svatby si často budoucí manželé zařizují bez pomoci agentur)
  • musíte úkolovat také rodinu a blízké okolí, aby vám pomohli s přípravami
  • dostanete méně svatebních darů

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv svatbu, věříme že bude kouzelná. Je to váš den ,,D“ a je tedy jen na vás, kolik lidí se ho zúčastní. Nenechte se odradit od toho, co chcete, jen si předem vše promyslete. Svatební šílenství z příprav na vás totiž čeká jak u velké, tak u malé svatby...

Odkaz na 1. díl článku

 
 

Přečtěte si více