Marriage Guide online

Portugalská svatba

Text: Filip Uhlíř

Navzdory nepřízni doby a ekonomické krizi sužující tuto zemi stejně jako mnohé další části Evropy, Portugalsko bezpochyby nadále zůstává nejen lákavou turistickou destinací, ale i zemí nevšedně zajímavou. Bohatá historie, nádherné lokality plné romantických zákoutí, zvyky a tradice a samozřejmě proslulá jižanská pohostinnost, to všechno zaručuje Portugalsku každoroční, vysoký přísun návštěvníků. Kde jinde je však možné poznat skutečný ráz národa z jeho tradic a folklóru, jeho kuchyni, okázalost stejně jako bezprostřednost, mentalitu a mnoho dalšího, a to během jediného dne? Samozřejmě na svatbě.

V zemi natolik nábožensky konzervativní, přesněji řečeno římsko-katolické, by se dalo očekávat, že i svatby a svatební tradice budou přísně duchovního rázu. Modernizace doby a společnosti však přináší možnosti volby v každém směru, a proto se i tady stal civilní sňatek běžnou záležitostí.

Moderní portugalské svatby mají mnoho společného se svatbami, jaké bývají běžné v zemích západní Evropy nebo také v Americe, ale tak jako všude jinde, i v Portugalsku se lidé rádi vrací ke svým starým obyčejům a tradicím, které se dají nejlépe využít a oživit právě na svatbách.

Kdo by však očekával, že portugalská svatba bude nutně přehlídkou pestrých barev a ukřičených muzikantů, zkrátka karneval, byl by nejspíš překvapen. Svatba je tu především vážnou a slavnostní záležitostí, která znamená důležitý a významný krok dvou lidí do manželství a společného života. Rozhodně tu však nechybí ani často temperamentní zábava, příjemná atmosféra a samozřejmě spousty dobrého jídla a pití. Na portugalské svatbě se zkrátka nikdo nenudí.

Portugalské svatební tradice

Zásnubní hostinu pořádají dle tradice vždy rodiče nevěsty. Ženich za sebe posílá pečlivě vybraného přítele, který jeho jménem požádá otce nevěsty o její ruku. Po jeho oficiálním souhlasu následuje mše a poté malá recepce, kam jsou pozvaní hosté, kteří mají zároveň přijít na svatbu. Ti zasnoubenému páru požehnají a snoubenci poté oznamují, koho si vybrali jako svědky.

Častým zvykem pro ženicha je loučení se svobodou. Kdysi dávno bylo zvykem při této příležitosti zamknout nevěstu doma, která se tu pak ve společnosti svých příbuzných a přítelkyň věnovala přípravám na svatbu.

Pro skutečně tradiční svatební obřad si nevěsta obléká bílou čínskou tuniku a zdobí se šperky výrazných barev. Ženich má tmavý oblek, bílou košili a někdy i elegantní tmavý klobouk. Málokterá svatba však již dnes ujde vlivu moderních svatebních trendů a tak se mnohem častěji setkáme s nevěstou v klasických šatech s tradičními doplňky, nebo i v docela netradičních modelech šatů.

Součástí církevního svatebního obřadu je římskokatolická mše, po které novomanželé opouští kostel a prochází špalírem hostů, kteří je zasypávají květinami a bonbóny.

Na svatební hostině pak můžeme vidět např. vybírání peněz do střevíčku, což je tradice známá i v jiných zemích, někdy k vidění i u nás. Střevíček nevěsty tak koluje mezi hosty a ti jej zaplní penězi, které poslouží novomanželům k libovolným účelům. Třeba na svatební cestu nebo ke koupi nějaké drobnosti do domácnosti.

Svatební hostina se tradičně pořádá doma, u někoho z rodiny, kdo může nabídnout odpovídající prostory. Ty jsou pak náležitě vyzdobeny.

Na svatební tabuli se pak podávají po domácku připravené slavnostní pokrmy, nechybí plody moře a nejrůzněji připravované krevety, Portské, ale i jiné portugalské víno. Po krájení dortu se novomanželům podává toast a šampaňské, první kousek dortu je určen jednomu ze svobodných přátel.

Hudba a tanec se tradičně nese v duchu portugalského folklóru, nevěsta a ženich při ní obchází všechny hosty, aby se ujistili, že jim nic nechybí a dobře se baví.

Pro škodolibé pobavení přátel páru se často praktikuje tradice, kdy někdo z nich posype svatební lože novomanželů cukrem, aby jim svatební noc řádně “osladil.“

Druhý den po svatbě pak bývá tradiční zvyklostí, že novopečení manželé vyrazí do ulic a obejdou všechny své známé, aby jim znovu poděkovali za účast na jejich svatbě. Znovu se tak vystavují přípitkům a gratulacím, a to nejen od nich, ale i od lidí docela neznámých, kteří se k tomu nachomýtnou. Jejich upřímná blahopřání a mnohdy i dojetí, může pak nám, mnohem odměřenějším středoevropanům, připadat nezvyklá až zarážející.

Jak vypadají portugalské svatby dnes?

Velké rodiny znamenají velké svatby, i v Portugalsku jsou však dnes již častěji vidět svatby menší, méně okázalé, ale i méně tradiční.

Obřad někdy začíná až odpoledne, poté se všichni svatebčané přesunou na místo hostiny, kde se pak všichni baví, mnohdy až do pozdního rána.

Pro tento den všichni pozvaní samozřejmě volí své nejlepší oblečení. Ženy se často oblékají do dlouhých, večerních šatů, vhodné jsou také tzv.“koktejlky“. Není zvykem se během dne převlékat, svatba zůstává až do konce velkou, oficiální událostí a tak je povoleno pouze mužům povolit si kravatu. Ženich a jeho svědek jsou nejdůležitějšími muži na svatbě, oblečeni jsou často stejně nebo podobně, aby je každý na první pohled poznal.

Hostina může začínat nabídkou luxusních jednohubek, (kanapek) a pokračovat přehlídkou předkrmů a delikates v podobě různě připravovaných mas, mořských plodů, ovoce, sladkostí, zmrzliny apod. Samotná slavnostní večeře pak začíná i kolem 20 hodiny, někdy dokonce později. Do té doby se nepije alkohol, ale i přesto je atmosféra velice příjemná a zábava uvolněná.

Často se na svatbě nepořádají žádná vystoupení, představení ani jiný program, zábavu zajišťuje hudba a tanec.

Nevěsta se ženichem mají za povinnost zůstat ve středu dění na své svatbě až do konce, dokud neodejdou poslední hosté. Z toho vyplývá, že se svatební nocí už se příliš nepočítá. Novomanželé se tím však netrápí, vždyť všechno jistě po svatbě hravě doženou.

Portugalská kuchyně a svatební menu

Portugalská svatba

Na pokrmech tradiční portugalské kuchyně je stále dobře patrné, že vždy šlo hlavně o to, najíst se dobře a přitom levně. Pokrmy jsou nejčastěji z ryb, ale i mnoha druhů masa, uzenin, spousty vařené nebo dušené zeleniny, jako přílohy jsou nejčastější brambory a rýže.

K základním surovinám při přípravě portugalských specialit patří olivový olej, česnek, olivy, kapari, koriandr a petrželka, z koření je to pak skořice, šafrán, vanilka a pálivé chilli papričky piri piri.

Portugalci jsou největšími spotřebiteli ryb a mořských plodů, nejoblíbenější rybou je různě připravovaná treska. Oblíbené je také drůbež a vepřové maso, z kterého se připravují nejrůznější klobásy.

Zákusky a sladkosti jsou obvykle velmi hutné a sladké, jejich receptury bývají převzaty z Orientu a obvykle obsahují velké množství vajec s cukrem.

Mnohé, typicky portugalské pochoutky a speciality, které můžete ochutnat všude v Portugalsku, jsou pochopitelně i součástí svátečních rodinných večeří nebo masopustů a bývají tak i součástí slavnostních, např. svatebních menu. Pokud jste tedy účastníky třeba i na méně tradiční, portugalské svatbě, nebo chcete svou vlastní svatbu z nejrůznějších důvodů obohatit právě o tradiční portugalský pokrm, zvažte některý z těchto tipů:

  • Předkrm – Creme de marisco – krémová polévka s plody moře, Presunto – portugalská sušená šunka, nebo kanapky s krevetami
  • Polévka - Caldo Verde – nejznámější portugalská polévka z brambor, cibule a kapusty, s přidáním olivového oleje a česneku. Polévka dostává říz přidáním plátků ostré klobásy, jako je např. oblíbené chorizo.
  • Hlavní chod 1. – Bacalhau – sušená, nasolená treska a doslova 1001 receptur, jak ji připravit. Nejčastěji to bývá “Bacalhau a Gomez de Sá“, zapečené vrstvy tresky prokládané vrstvami brambor a cibule, zdobené vejci a olivami.
  • Hlavní chod 2 – Cataplana – pokrm je směsí mořských plodů, klobásy, šunky, česneku, cibule, paprik a rajčat. Připravuje se v měděné pánvi tvarem připomínající lasturu.
  • Dezert – Pastel de Belém – pudinkové košíčky nebo koláčky se žloutkovým, pudinkovým krémem sypané skořicí.

Nápoje

Oblíbeným nealko nápojem je tu čaj, dokonce to jsou prý právě Portugalci, kteří mají zásluhu na velké oblibě čaje v Anglii.

K dostání je velké množství druhů kávy, v Portugalsku se často pije velmi malé a velmi silné “italiana“ piccolo . Po této variantě kávy se obvykle začne brzy shánět každý Portugalec, je-li na návštěvě v zahraničí.

Jako dezertní víno nebo aperitiv se určitě doporučuje portské, Portugalci však mají i mnoho dalších, velmi kvalitních druhů vín, např. Mateus rosé.

Aguardente – známá portugalská kořalka, nebo-li “hořící voda“ se perfektně hodí jako digestiv.

K nejznámějším značkám piva patří Super Bock, Sagres nebo Cintra.

Kde hledat místa pro svatební romantiku?

Portugalská svatba

Každý, kdo třeba jen trochu uvažoval o návštěvě Portugalska, určitě slyšel o Algarve, jeho nejjižnější a turisticky nejnavštěvovanější oblasti, známé také jako portugalská riviéra. Písčité, slunné pláže s množstvím úchvatných i tajemných skalních útvarů jsou jako stvořené pro romantický obřad nebo svatební párty na pláži, s nezapomenutelným a vrcholně romantickým západem slunce. Využít můžete také projížďku na lodi okolo skalnatého pobřeží, jedině tak se také dostanete do těch nejúžasnějších skalních proláklin a zákoutí. Algarve však nenabízí jen písčité pláže a bohatý noční život, i tady totiž narazíte na mnohé památky bohaté historie této země a oceníte kulinářské pochoutky zdejších restaurací. Na své si tu přijdou dokonce i milovníci golfu.

Na samém jihu této turistické provincie pak leží, kdysi rybářská vesnice, nyní moderní letovisko Albufeira, kde se opět můžete kochat nádherou místních pláží a užít si romantické procházky v kouzelných dlážděných uličkách s fontánami a lavičkami k posezení. Jako turistická oblast se Albufeira samozřejmě chlubí obrovským množstvím hotelů, a mnohé z nich jsou skutečně hodny obdivu a uznání všech, kdo pátrají po romantice a pohodovém prostředí, zkrátka po místech vhodných k uspořádání svatebního veselí.

Zamíříte-li více do středozemí, překvapí vás např. Aveiro, díky svým kanálům a pestrobarevným loďkám přezdívané portugalské “Benátky“, nebo Coimbra se svými uličkami, ze kterých dýchá kouzlo středověku. Těžko bychom mohli opomenout Porto, nádherné, historií protknuté město, kde se zrodila pýcha Portugalska, portské víno.

Okolí hlavního města Lisabonu nabízí luxus nádherných paláců, krásnou přírodní scenérii i mnohá místa velkého náboženského významu.

Portugalský sever pak nabízí vše, co může nabídnout venkovský život v této zemi, především panenskou přírodu. Turisticky není tato oblast zdaleka tak rušná, přesto nabízí bezpočet zajímavostí a historických památek. Například romantický kraj Trás-os-Montes nacházející se za řekou Douro a provincií Minho je považován za kolébku portugalského národa a se svými městy, jako je Braga, Braganc a Porto, obnažuje pro návštěvníky fascinující minulost a historii této země.

Česko – portugalské svatby

Svazky mezi lidmi různých národností jsou stále častější a ničím ojedinělým už nejsou ani manželství lidí, kteří jsou ve svých národnostních zvycích, kultuře, způsobu života a mentalitě, velmi odlišní.

Portugalci se zdají být dobrou volbou, jsou milí, vstřícní, tolerantní, pohostinní a jejich nejvyšší prioritou je vždy rodina. I přesto je i v Portugalsku v dnešní době celkem vysoká rozvodovost a svatby už nebývají tak početné a okázalé.

Svatba mezi cizinci se často pořádá v zemi, odkud pochází nevěsta. Pokud je tedy svatba mezi Češkou a Portugalcem v Čechách, bývá pochopitelně spíš českého rázu, většinou s dodržováním starých českých tradic, aby si ženich i jeho rodinní příslušníci užili skutečně českou veselku a poznali českou kulturu. Určitě jim však udělá radost a pro české svatebčany bude zajímavým zpestřením, například portugalská hudba k tanci, portugalské víno, snadno k dostání i u nás, nebo nějaký, po domácku připravený, ryze portugalský pokrm.

Svatby s cizinci jsou často k vidění na našich hradech a zámcích, které spolehlivě uchvacují návštěvníky z cizích zemí sami o sobě, natož pak se svatební výzdobou a s veškerým svatebním servisem, který se jim tu nabízí.