Marriage Guide online

Anglický svatební dort

Text: Veronika Moreira

Svatební dorty mají prastarou historii a velikou symboliku. Anglický svatební dort, který se vám chystáme přiblížit v dnešním článku, je velmi tradiční. Podává se většinou na svatební recepci po večeři, v některých oblastech Anglie bývá součástí svatební snídaně, která následuje ráno po obřadu.

Hlavním posláním svatebního dortu je přinést štěstí všem přítomným hostům a především novomanželskému páru.

Svatební dort jako úchvatná dekorace svatební tabule – hosté mají smůlu!

Moderní doba samozřejmě mění tradice a přináší velké změny. Na některých svatbách je svatební dort vnímán jako umělecké, impozantní dílo určené hlavně pro vizuální potěchu hostů. Plní tak hlavně dekorační účel a mnohdy proto ani nebývá servírován hostům. V takovém případě jsou pro hosty připravené jiné, menší zákusky a sladkosti, o kterých ještě bude řeč.

Některé takové dorty mohou být vytvořeny třeba jen s jediným patrem nebo i menší částí určenou ke konzumaci, pro nevěstu a ženicha, aby si ji rozdělili a vychutnali společně, jen oni dva.

Trocha historie o svatebních dortech v Anglii

Velké a honosné svatební dorty byly původně známkou luxusu a byly k vidění pouze na svatbách vysoce postavených lidí. Počet pater udával výšku sociálního postavení, čím vyšší dort, tím výše postavená rodina. Vždy šlo o svatební dorty podle tradiční anglické receptury, tzv.“fruitcakes,“ potažené cukrovou polevou, později marcipánem nebo fondánem a s cukrovým zdobením.

Vysoké, několikapatrové svatební dorty vzešly prý v Anglii z tradice pocházející z 15. století, kdy se mezi nevěstu a ženicha stavěly na sebe jednotlivé bochníky či koláče a pár měl za úkol se přes nejvýše položený z nich políbit. Když to dokázali, měli zaručený dlouhý a šťastný manželský život plný prosperity.

Anglický svatební dort

Postupem času vznikaly nové tradice a různé verze a obměny svatebního dortu. Nevěsta např. vsadila svůj prsten do kousku dortu určeného pro ni a pro ženicha na znamení, že přijala žádost o ruku. Na počátku 17. století se zase tradičně podával tzv. “nevěstin koláč“, k němuž se váže např. tradice zapečení skleněného prstýnku. Kdo jej našel, byl další v pořadí na vdavky nebo ženitbu, v čemž můžeme vidět podobnost s tradicí házení svatební kyticí.

Dále se tradičně vytvářely dva dorty, pro nevěstu a pro ženicha, z nichž nevěstin byl větší, důležitější a celý pokrytý bílou cukrovou polevou. Tu pak měla na svém svatebním dortu i královna Viktorie a odtud vzešlo pojmenování – královská poleva.

Symbolika kolem svatebních dortů nejen v Anglii

Tradiční bílé svatební dorty symbolizovaly panenství a čistotu. Bílá barva se stala tradiční a symbolickou svatební barvou v době svatby královny Viktorie a prince Alberta v roce 1840, když si nevěsta zvolila pro tuto příležitost bílé svatební šaty. Velkou symboliku má dále společné krájení svatebního dortu. Původně šlo o nelehký úkol pouze pro nevěstu, protože jíst svatební dort znamenalo zaručení plodnosti. Krájení dortu o několika patrech, s bohatým zdobením a pro velké množství hostů však nebylo lehké a vyžadovalo pomoc ženicha. Z toho měla vzejít tradice společného porcování dortu jako symbolu vzájemné podpory a pomoci, ve všech strastech manželských i životních.

Tradiční anglický svatební dort a jeho moderní adaptace + receptura

Anglický svatební dort

Tradiční svatební dort ve Velké Británii je velmi hutný dort bohatě plněný nasekaným kandovaným ovocem, ořechy, provoněný množstvím koření a často s přidáním alkoholu, nejčastěji silného dezertního vína či brandy.

Podává se nejčastěji právě na svatbách ale také o Vánocích. Svatební dorty pak obvykle zdobí čistě bílá marcipánová nebo fondánová poleva, někdy také poleva z bílé čokolády.

Tato natolik specifická a tradiční receptura se však někdy úplně nezavděčí, především lidem jiných kultur, a tak se v současnosti často přistupuje i k jiným receptům. Lehčí je např. piškotový vanilkový dort (sponge cake), oblíbený je také čokoládový dort, rovněž s piškotovým korpusem a bohatě plněný i zdobený máslovým krémem, nebo tzv. “carrot cake“.

Dorty na anglických svatbách mají obvykle tři až pět pater. Vícepatrová, nádherně zdobená a neuvěřitelně propracovaná “díla“ pak Anglie ráda ukazuje celému světu, a to především na svatbách členů své královské rodiny.

Chcete-li si doma zkusit připravit tento naprosto skvělý a typický anglický fruitcake, máme tu pro vás jeden podrobný a osvědčený recept. Možná vás překvapí, že není až tak složitý. Náš dort je jednopatrový, s jednoduchou cukrovou polevou.

Ingredience

  • dortová forma o průměru 24cm
  • 250 g másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g práškového cukru
  • 5 vajec
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • 2 cl rumu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • cca 1 kg různého kandovaného ovoce (rozinky, třešně, meruňky…)
  • 50 g nasekaných mandlí
  • oranžát a jemně nasekaný citronát po 100 g (kandovaná kůra z citronu a pomeranče)
  • tuk na vymazání formy

Poleva: 500 g práškového cukru, 2-3 bílky, lžička citronové šťávy

Postup:

Máslo s cukrem utřeme, přidáme celá vejce, citronovou kůru a šťávu, vmícháme rum, ale můžeme použít i brandy či portské víno.

Přidáme mouku, skořici, kandované ovoce, muškátový oříšek, rozinky předtím propláchneme a necháme odkapat, citronát, oranžát a nakonec mandle.

Těstem naplníme vymazanou formu, z vrchu uhladíme a pečeme v troubě předehřáté na cca 180°C. Pečeme zhruba půl druhé hodiny, občas můžeme zkusit špejlí, pokud se na ni těsto už nelepí, korpus je hotový. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Polevu připravíme z prosátého práškového cukru, který utřeme s bílky a citronovou šťávou, dokud nevznikne dostatečně hustá konzistence. Polevou potřeme celý povrch dortu, i po stranách, ze zbylé polevy pak můžeme cukrářským sáčkem vytvářet na povrchu dortu různé ozdoby.

Tradiční anglický fruitcake (korpus bez polevy) je nejlépe nechat zabalený v alobalu na chladném místě uležet, třeba i 14 dní před podáváním.

V Anglii se tradovalo nechávat si kus svatebního dortu do prvního výročí svatby, nebo dokonce do křtin prvního dítěte. Z toho důvodu bylo nutné, aby dlouho vydržel. Správně uskladněný vydrží tento jedinečný dort skutečně velmi dlouho.

Tradiční “cupcakes“ pro svatební hosty

Tradiční “cupcakes“,(u nás známé také pod názvem minidortíčky) jsou v posledních letech oblíbenou alternativou ke svatebním výslužkám, ale mohou být také naaranžovány do několika pater jako samotný svatební dort. Bez nutnosti porcování jsou pak rozdávány hostům jako dezert, nebo právě jako součást svatební výslužky. K tomuto účelu se osvědčily jako velmi praktické a získaly velkou oblibu.

Cupcakes pochází z Ameriky a dříve než byly k dostání nám známé formy na muffiny, pekli se obvykle v keramických čajových šálcích. Odtud jim dodnes zůstalo jméno, které takto označuje jakýkoliv dortík v tomto tvaru a velikosti.

Americké cupcakes se liší od tradičních anglických “fairy cakes“ velikostí i způsobem povrchového zdobení. Anglické “fairy cakes“ bývají menší a málokdy je zdobí poleva.

Cupcakes mohou mít nejrůznější polevy, na svatbách jsou nejčastěji bílé, růžové či v barvě svatebních doplňků a nádherně zdobené např. cukrářskými perlami nebo květy. Mají-li tmavý korpus, pro vytvoření kontrastu jsou zdobeny světlými nebo ovocnými krémy a dále mohou být zdobené ovocem. Jsou to malá umělecká díla, tvořená stejně precizně a delikátně jako velký svatební dort. Pokud jimi chcete obdarovat a okouzlit své hosty ve svatební den, rozhodně tím nic nepokazíte a nezklamete ani ty největší puritány. Jsou originální, praktické, nádherné a velmi chutné. Na své svatbě můžete navíc využít i desítky různých variant a uspokojit tak chutě všech.