Marriage Guide online

Trendy pro výběr svatebního dortu

Text: Mgr. Michaela Vadová

Ať už zvolíte tradiční či nějak neobvyklou svatební hostinu rozhodně se v žádném případě neobejdete bez svatebního dortu. Ten se nejen bude vyjímat na svatebních fotkách, ale rovněž bude středem zájmu hostů. Ti ho budou, jak už bývá zvykem, hodnotit a to hned několika smysly. Důležité proto je, aby dort nejen dobře chutnal, vypadal, ale také něco vypovídal o novomanželích.

Trendy pro výběr svatebního dortu

Výběr toho správného svatebního dortu si žádá více času. Měli byste si předem ujasnit, pro kolik lidí má být hostina, a jak má být tedy dort velký. Kolik do něj chcete investovat. Z jakých surovin se má skládat. A v neposlední řadě, jak má vypadat. Dobré je rovněž zvážit otázku přepravy dortu.

Tři patra či cupkakes

Většině svateb stále dominuje klasický třípatrový veliký dort, který je možné rozkrájet na desítky kousků. Nově se ale objevují i malé dortíky, takzvané cupkakes. Jeden takový mini dort pak připadne na každého hosta. Novomanželům tak alespoň odpadá povinnost společně dort rozkrájet. Tradice totiž velí, že dort by měl ochutnat každý, kdo se svatby účastní, včetně kapely a fotografa.

Páry, které si však dají přednost klasice před praktičností, volí raději jeden velký dort. Je dobré si s předstihem udělat seznam hostů a dort v podstatě rozpočítat. Na každého hosta by mělo připadnout 100 až 150 gramů sladké tečky. Pokud by tedy váš svatební guest list čítal 60 hostů, dominancí hostiny by byl devíti kilový dort.

Čím větší, tím dražší

Cena dortu se samozřejmě odvíjí především od jeho velikosti. Obecně platí co kilo dortu, to pět set korun. Takže cena již zmiňovaného devítikilového dortu by se pohybovala kolem pěti tisíc korun. Cena se rovněž odvíjí od náročnosti přípravy, výběru surovin i zvoleného typu dortu. Většina cukráren vyžaduje platbu předem, nezapomeňte si proto s předstihem ujasnit, co platba zahrnuje, jestli pouze dort, nebo i ozdoby a dopravu.

Sama doprava dortu by se pak dala přirovnat k obtížnosti udržet svatební účesu nevěsty. Ne, dort se lakem na vlasy zpevnit rozhodně nedá. Jeho přeprava si však vyžaduje zvláštní zacházení. Je proto dobré se s výrobci předem domluvit na odvozu. Ti totiž používají chlazená auta, ve kterých bude pochoutka spíš v bezpečí než na zadních sedačkách vašeho auta. Stejně tak je dobré si ujasnit trvanlivost dortu, většina cukrářů doporučuje spotřebovat do dvou dnů.

Jakým zabodujete

A teď už k samotným trendům v přípravě dortů. Těžké máslové náplně jsou už dávno pryč, stejně jako tvrdé růžičkové ozdobičky. Současné době vládnou lehké náplně z pravé šlehačky, ovocné příchutě a vše zabalené do marcipánu. Ten si většina párů volí v bílé barvě, aby podtrhoval svůj svatební přívlastek.

Povrch dortu bývá nejčastěji zdoben ovocem, avšak největším trendem je teď zdobit živými květy. Ty se dají skombinovat s kyticí nevěsty. Má-li tedy nevěsta kytici lilií, je dobré zdobit dort stejně. Působí to romanticky, ladně a hosté tento malý důvtip rozhodně ocení. Čokoládový dort není sice úplně běžnou volbou, přesto jsou páry, kterým spíše přijde k chuti, než krémový. Ten se potom tradičně zdobí spíše střídmě a to hoblinkami čokolády.

Pokud chcete být originální

Nově se objevují i zcela netradiční dorty a to patrové čtvercové. Takové pochoutky působí minimálně zajímavě a volí si je spíše alternativní páry. Nesmíme rovněž zapomenout na všeovládající trend zvaný ombré, který už zaznamenali i cukráři ve výrobě svých dortů. Výraz ombré pochází z francouzštiny a znamená stínování. U dortů se pak objevuje v plynulém přecházení barvy jednoho patra do druhého. Nejčastěji se volí pastelové odstíny.

Stejně tak se objevují i dorty, které vypadají jako nadýchaná krajka. Ta se dělá z marcipánu a kopíruje motiv krajky nevěstiných šatů. Barvu většinou rovněž zachovává stejnou jako šaty, tedy bílou, krémovou či champagne. Odlesky zlaté či stříbrné pak dodají dortu luxusní vzhled. Takové dorty je pak skoro škoda sníst. Počítejte ale, že jejich cena je už nadstandardní a pohybuje se v řádu několika desítek tisíc.

Svatební dort se tradičně podává na konci hostiny a servíruje se k němu káva. Jeho dojedení symbolizuje začátek volné zábavy. Poslední dobou se rozmohl zvyk novomanželů kousek dortu si schovat a zamrazit. Pár si ho potom společně vychutná při prvním výročí od svatby.