Umění svatebních dortů
Několikapatrový upečený dort s poctivou krémovou náplní, potažený lahodným marcipánem, doplněný efektními dekoracemi – přesně tak má vypadat v současnosti nejoblíbenější typ svatebního dortu. Jakou harmonii chutí bude krásný dortový design skrývat už je jen na přání objednávajících novomanželů.
Mnohé hospodyňky rády pečou a často se jim vydaří upéct lahodnou buchtu nebo koláč. Ovšem pečení svatebního dortu, to je věda – nebo lépe řečeno, spojení několika odvětví v jedno: pečení a cukrařina, trochu architektura a sochařství, a tak trochu i adrenalinový sport. Chce to zručnost, grif, trpělivost, a hlavně – péct svatební dort s láskou.
Jak upéct svatební dort
Na první pohled není upečení svatebního dortu nijak složitou záležitostí. Piškotový korpus, krém a dort je na světě. Jenže celý proces vzniku dortu vypadá jednoduše jen zdánlivě.
Piškotový základ musí být nadýchaný a křehký. Aby se dort nezhroutil a dokázal vyrůst do výšky několika pater, musí být základ poctivý a pravidelný. Prokrojení dortu vyžaduje profesionální nástroje a zkušené tahy nejen při samotném krájení, ale také při přemísťování ukrojených částí.
Nanášení lahodného krému zní jako činnost, kterou by snad zvládl každý… Jenže opak je pravdou: kromě pravidelné vrstvy krému, které budou po ukrojení dortového řezu vypadat pravidelně a rovnoměrně, musíme ještě myslet na pomazání celého povrchu. Pokud na povrchovou vrstvu krému bude patřit fondán, musí být krémová vrstva dokonale pravidelná. Příprava na položení fondánové vrstvy proto musí být maximálně precizní, jinak výsledek zdaleka nebude vypadat tak dobře, jak se patří.
Položení správně rozválené hladké a tvárné fondánové hmoty na piškotový korpus tvoří další – tak trochu adrenalinový krok při pečení svatebního dortu. Aby byl povrch co nejdokonalejší, používají cukrářští mistři nejrůznější nástroje a hladítka. Neméně důležitý je i citlivý přístup a důslednost. Upravený povrch dortu musí být dokonalý ze všech stran.
Zdobení dortu dekoracemi se může stát bez nadsázky výtvarným projektem. Modelování ozdob vyžaduje křehkou ruční práci. K nejoblíbenějším motivům patří romantické květiny – zejména růže. Ovšem vybrat si můžete i záludné tvary, originální motivy a osobité dekorace. Šikovné ruce cukrářek si i s velkými výzvami hravě poradí. Na výrobu květinové výzdoby se používají speciální nástroje a využívá se také speciálních potravinářských barev s příměsí exkluzivních blýskavých třpytek. Překrásné odstíny využité na svatebním dortu mohou krásně ladit s celkovou barevností svatební tabule. Často je důležité sladit zejména dortovou dekoraci a floristickou výzdobu – a hlavně květinu nevěsty.
Jak zvolit velikost svatebního dortu?
V první řadě rozhoduje to, pro kolik lidí bude dort určen. Pokud chcete kousek dortu přidávat také do krabiček s výslužkami, nezapomeňte na to myslet již při objednávání dostatečně velkého dortu. Pro větší oslavy zvolte efektní několikapatrový dort, další možností je nechat upéct více svatebních dortů. Čím větší dort zvolíte, tím náročnější budou požadavky na vyváženou konstrukci dortu.
Dort musí dobře vypadat, musí se dobře krájet, ale hlavně musí výtečně chutnat. Zkrátka svatební dort není žádný větší koláč, nebo několikapatrová buchta, kterou by zvládla každá šikovnější hospodyňka. Čerstvé ingredience, poctivé náplně, krásné dekorace, lahodná chuť a hlavně pečení s láskou – to jsou hlavní tajemství nejkrásnějších svatebních dortů.