Marriage Guide online

Úžasné recepty s čajem, kterým neodoláte!

Možná, že si zelený či černý čaj z pytlíku vaříte den co den každé ráno. Zkuste si ale pro jednou zaexperimentovat a přípravě čajových receptů věnovat trochu více času. Co všechno můžete vyzkoušet?

Úžasné recepty s čajem, kterým neodoláte!

Sypanými čaji v kombinaci s medem, citrónem, skořicí nebo různým kořením můžete vykouzlit nápoj, který si dost možná zamilujete. Věděli jste ale, že čajem můžete ochutit i saláty, přidat je do pečení nebo jimi ozvláštnit smoothie? Právě na takové dobroty vám dáme recept! Pokud vás toho o čaji zajímá ale ještě mnohem více, zajímavost z čajového světa se dočtete na webu cajovy.blog.

Losos s čajem? Stojí za vyzkoušení!

Pokud milujete ryby, určitě rádi vyzkoušíte originální recept, který vás dost možná příjemně překvapí. A co budete k vaření potřebovat? Hlavní roli tu získal jasmínový čaj! Toho budete potřebovat asi 500 ml. Do čaje přidejte 5 stroužků protlačeného česneku, lžičku zázvoru a stejné množství sezamového oleje. Nejprve ale opečte lososa na pánvi z každé strany as 2 minuty. Poté k němu směs z čaje přilijte, přiveďte k varu a ztlumte teplotu tak, aby se maso s tekutinou prohřívalo přikryté asi 5 minut. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou přelité malým množstvím čajové směsi, ve které se losos na pánvi vykoupal.

Vánoční pečení s čajem

I když je pravdou, že rooibos není tak úplně čajem, stojí za zmínku povědět si o receptu, ve kterém hraje právě tento, s čajem často zaměňovaný, africký nápoj prim. Znát ho se vám bude hodit zejména o Vánocích. Nejde totiž o nic jiného než o tímto (ne)čajem vylepšené vanilkové rohlíčky! Zatímco průběh přípravy těsta, jeho odložení a následného pečení zůstává stejný, tajemství tkví v obalování již upečených vanilkových rohlíčků. K moučkovému cukru, ve kterém dost možná rohlíčky obvykle obalujete, přidejte směs rooibosu rovnou z čajových pytlíků. Na běžné pečení vám postačí asi 4 kusy. V cukru s rooibosem rohlíčky obalte a následně si užijte originální chuť!

Salát se zeleným čajem

Zelený čaj je častým doplňkem asijských jídel. I tento salát můžete podávat jako doprovod právě některé z asijských pochoutek. Jak na něj? Lístky zeleného čaje se zalijí horkou vodou a společně s octem se podusí. Po opláchnutí je vhodné je zbavit veškerých tvrdších částí. Salát následně dochuťte sezamovým olejem a rybí omáčkou (či jinou omáčkou na asijský způsob, kterou máte rádi). Klasický, vedle připravený salát z rajčat, okurky, římského salátu či papriček a jiné oblíbené zeleniny doplňte svrchu právě připravenými a ochucenými lístky zeleného čaje. Vzniklou pochoutku dochuťte citrónovou šťávou a olivovým olejem a užijte si lahodnou chuť salátu, ve kterém vás dost možná příjemně překvapí chuť čajových lístků.

Kromě výše zmíněných receptů je možné použít jakýkoliv (obvykle ale zelený) čaj jako základ smoothie, který jinak velmi často tvoří voda, mléko nebo jogurt.

Vyzkoušíte nějaký z receptů, nebo raději zůstanete u klasického vaření snídaňového čaje? V našem článku Jak správně uvařit čaj? - budejcka.drbna.cz se dozvíte, jaký je vlastně správný postup vaření opravdu dobrého a kvalitního čaje. Víte, jak na to?

 
 

Přečtěte si více